< Terug naar actueel

Wijzing van het btw-tarief. Hoe werkt het?

Soms vindt er een wijziging plaats in een btw-tarief. Dit kan een tijdelijke wijziging zijn, zoals bijvoorbeeld een crisismaatregel. Het kan echter ook een permanente wijziging zijn, zoals een verhoging van het btw-tarief.

Hoe werkt het in het algemeen?
In het algemeen geldt het btw-tarief van de datum dat de prestatie daadwerkelijk wordt verricht. Dus niet de datum van een offerte of de opdrachtbevestiging. Gaat de wijziging van het btw-tarief bijvoorbeeld in op 1 oktober, dan vallen alle werkzaamheden die na 1 oktober worden uitgevoerd in het nieuwe btw-tarief.

Mocht het zo zijn dat de werkzaamheden zowel voor als na 1 oktober worden uitgevoerd, dan moet er een gesplitste factuur worden gemaakt. Voor de werkzaamheden tot 1 oktober wordt het oude tarief gerekend, na 1 oktober het nieuwe tarief. Is de factuur al verstuurd en voldaan, dan dient er een aanvullende factuur te worden verstuurd.

Een tijdige aankondiging naar de klanten is geen overbodige luxe, want het is wettelijk verplicht gesteld (art. 52 wet OB 1968) dat zij het verschil bij een btw-verhoging betalen. Uiteraard hebben zij ook de korting bij een btw-verlaging.

 

Voorbeelden
Een klant geeft op 1 september een opdracht voor werkzaamheden. Op 30 september zijn de werkzaamheden afgerond. De klant krijgt een factuur met het oude btw-tarief.

Een klant geeft op 1 september een opdracht voor werkzaamheden. Op 1 oktober worden de werkzaamheden uitgevoerd en afgerond. De klant krijgt een factuur het nieuwe btw-tarief.

Een klant geeft op 1 september een opdracht voor werkzaamheden. Op 25 september worden de werkzaamheden gestart en op 5 oktober worden de werkzaamheden afgerond. De klant krijgt een gesplitste factuur met het oude btw-atrief over de periode 25 september t/m 30 september en het nieuwe btw-tarief over de periode 1 oktober t/m 5 oktober.

Een klant koopt op 1 augustus een pakket van 10 diensten/producten. Deze worden direct gefactureerd en betaald. Op 30 september 5 van de 10 diensten/producten geleverd. De overige 5 diensten/producten worden na 1 oktober geleverd. De klant krijgt een aanvullende factuur voor de diensten na 1 oktober voor het verschil tussen het oude btw-tarief en het nieuwe btw-tarief.

 

 

Meer informatie?
Wil je meer informatie over btw en de aangifte omzetbelasting? Neem dan contact met ons op via info@entry.nl of stel een vraag!

Stel een vraag!